10.09.07

Grouse Mountains

Pája v pondělí v práci řekla, že už ji to tam neba, tak jsme jeli na výlet, vyrazili jsme do místních hor. Místních znamená, že cesta tam trvá asi 50 minut z našeho domova a to se musí 4x přestupovat (bus, Skytrine, Seabus a zase bus). Ale je to fakt, co by kamenem dohodil. Tak jsme se tedy vydali do North Vancouveru do kopců, jejichž jméno by se taky dalo přeložit jako tetřeví hory, nebo taky hory remcalů.

Ten druhý název je myslím výstižnější (páč tetřeva jsme neslyšeli ani jednoho, natož viděli). Nahoru se lze dostat dvojí cestou, buďto gondolou - lanovkou za 30$, nebo pěkně po svojích. Vzhledem k tomu že prakticky začínáte na nule u moře a končíte na cca 1250 mnm, tak je to celkem slušný výlet. Celkově se překonává 853m (2,800 feet) převýšení na 2,9 km trasy (ten zbytek vystoupá bus). Lze si zvolit ze dvou treků, jeden horší a kratší - Grouse Grind a ten druhý jsme si nezvolili :-) průměrná doba na zdolání je něco málo přes 1,5 hoďky, nám to trvalo něco pod dvě hoďky. Tuhle trasu taky používají hokejisti Cancucks ke svému tréninku.Trasa je kompletně oschoďovnaná, tzn. že celou tu vejšku stoupáte po schodech. Zdatný běžec to prý zvládne za 45 minut (rekord je 26:26 pro muže a 32:54 pro ženu).
Nahoře je dost slušný výhled za tu dřinu, až na ty turisty co se nechají vyvézt lanovkou, aby si nahoře dali hambáč... taky je tam nějaká šou, spousta obrovských dřevěných soch (mě dostala socha basketbalisty a hokejisty???, občas se tu někam ztrácí normální vkus), a taky je tam Habitat pro mědvědy, tak jsme konečně viděli Black Bears a taky jednoho Grizzlyho (ten se ale schoválval).
No a zpáteční cesta dolů už za pouhých 5$. Dole jsme si ještě užili západ slunce a hurá dom.
Pár odkazů Grouse Mountain, Mountain Encyclopedia, VancouverAttractions.

Žádné komentáře: