11.11.07

Remembrance Day

Stejně jako mají v USA svůj Veteran´s Day a v Rusku Den vítězství má i Kanada svůj den, kdy se vzpomíná na vojáky padlé ve válce. Tady se ale připomínají všichni kdo zemřeli v službě , takže i členové RCMP (Royal Canadian Mounted Police - Kandská královská jízdní policie, tj. ti chlápci z pohlednic v červených kabátech) a provinciálních i městských strážníků. Zajímavé je se zamyslet v kolika válkách vlastně umírali kanadští vojáci, pro nás je jasná věc první a druhá světová válka, tím to končí. Ale tady to tak úplně neplatí.
Dne 11.listopadu 1918 skončila první světová válka, rok na to se 11.11.1919 přesně v 11 hodin 11 minut se prvně uctila dvěma minutami ticha památka padlých z nejhorší války kterou lidstvo zažilo, ale jen o pár let později se k ní připojila další válka a pak další ve Vietnamu, v Koreji, mírové mise OSN v Egyptě, na Blízkém východě, v Afganistánu, v Íráku (druhý největší kontingent po USA). A z každé války se vrací bedny potažené kanadskou vlajkou, i z té nynější. O to víc si pak váží těch, kteří přežili.





Videa z Remembrance day zde.






Remembrance Day je den volna, pro hodně lidí asi jen to, ale pro hodně lidí taky důvod ukázat že si těch přeživších váží. Nemám rád takové to americké tleskání všemu co se hurááááá povede. Ale k průvodu veteránů se zvláštním výrazem hrdosti ve tváři to jaksi patřilo. Byl bych rád kdyby i naši přeživší si mohli zažít stejný pocit, dřív než zemřou a dřív než začnou pochodovat veteráni z našich novodobých válek. Zaslouží si to stejně!

Žádné komentáře: